“KO-MEK’in ortak teması mutluluk ve üretkenliktir”
Yaşam Bahçesi yaza hazır
Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarında (DTMK), 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Memleketimin Türküleri (Kastamonu)” adlı dinleti gerçekleştirildi. EÜ Konservatuar Etkinlik Salonunda gerçekleştirilen konsere, DTMK Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, konservatuvar yönetimi, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, “Çocukluğumda radyodan dinlediğim türküleri, şimdi buradan canlı bir şekilde gençlerden dinlemek beni çok mutlu etti ve 70’li yıllardaki çocukluğuma götürdü. Başta etkinliğimizin koordinatörü Öğr. Gör. Fikret Döğücü hocamız olmak üzere, pırıl pırıl gençlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Hepinize emeklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinliğin Koordinatörlüğünü üstlenen Öğr. Gör. Fikret Döğücü ise “Türk Müziği Bölümü öğrencilerimizden Dilek İnce bizlere, Kastamonu yöresine ait bir dinleti sunacak. Kastamonu bölgesi çalması ve söylemesi zor bir bölge. Öğrencilerimizin mutlaka mezun olmadan önce bu sahne tozunu yutması lazım. Sahneye çıkıp o heyecanı yaşaması lazım. İleri ki hayatlarında, iş hayatına atıldıklarında özgeçmişlerinde böyle işlerin olması şart. Topluluk ile icra biraz daha kolaydır. Çünkü hata yapsan da telafisi olur ama tek başına sahneye çıkıp bir şey icra etmek zordur. Bu anlamda bu kilit noktasıdır.” diye konuştu.
“Elinde sazıyla, dilinde sözüyle Kastamonu’nun hafızası”
Etkinliğin açılışında İhsan Ozanoğlu’nun hayatıyla ilgili sunumunu gerçekleştiren Türk Müziği Bölümü öğrencisi Gözde Akça, “Bugün size Kastamonu’nun sesi, sözü, hafızası olmuş bir ismi anlatmak istiyorum: Âşık İhsan Ozanoğlu. Dedesi ve babası da saz şairi olan Ozanoğlu, küçük yaşta hafız olmuş, medrese eğitimi almış ve ardından öğretmenlik mesleğine adım atmıştır. Kastamonu köylerinde yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra halk kütüphanesi müdürlüğü görevine getirilmiş, bu görevdeyken bölgenin kültürel zenginliğini gün yüzüne çıkarmak için büyük emek vermiştir. Keman, ud, mandolin, tanbur gibi pek çok çalgıyı çalmış; hem divan hem de âşık tarzında şiirler yazmış, yüzü aşkın eser yayımlamıştır. Kastamonu türkülerinin TRT repertuvarına kazandırılmasında büyük katkı sağlamıştır. Ozanoğlu için Kastamonu sadece bir şehir değil, bir kimlikti. Onun hayatı, Kastamonu’nun kültürüyle harmanlanmış bir şiirdi adeta. Ata Erdoğdu’nun sözleriyle ‘Cidelinin sarı yazmasının esintileri, Ozanoğlu’nun namelerine akseder.’ İşte böyle bir ruhtu Âşık İhsan Ozanoğlu” dedi.
DTMK Türk Müziği Bölümü öğrencisi Dilek İnce tarafından “Gapudan Girdim Şamdan”, “Aşık-ı Ezeli Aşık’a İlham-i Hüdadır”, “Şu Çırdaktan Gece Seçtim”, “Yine Cüda Düştüm Nazlı Yârimden”, “Beyler Bahçesi” adlı türküler seslendirildi. Soliste bağlamada Bertan Demiral, Oğuz Korkut, Serhat Aksu ve Bilgehan Şeker; ritimde ise Umut Yasin Gökgöz eşlik etti. Etkinlikte ayrıca Zeybekler Berkay Özkan ve Civan Al tarafından halk oyunları gösterisi sahnelendi.
Dinleyicilerin ilgiyle izlediği konserin sonunda, Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, solist Dilek İnce ve enstrüman icracılarına, “Teşekkür Belgesi” takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı