Aralık Dişler Gerçekten Sempatik ve Masum mu?

23.05.2025 - Cuma 11:21

En sık üst ön iki diş arasındaki alanda görülen diastema; genetik faktörler, diş boyutlarındaki orantısızlıklar, çene kemiği yapısı, zararlı ağız alışkanlıkları, üst dudak bağı anomalileri ve çocukluk döneminde uzamış parmak emme gibi davranışlar nedeniyle oluşabiliyor. Hatta bazen diastema, altta yatan bir ortodontik sorunun veya periodontal hastalığın dışavurumu da olabiliyor. Özellikle boşluğun geniş olduğu vakalarda, bireyin konuşmasında bozulmalar, çiğneme fonksiyonunda aksaklıklar veya dişlerin yanlış konumlanmasına bağlı olarak çene ekleminde sorunlar görülebiliyor.  

Diastema sorunu olan bireylerin altta yatan nedenler ve potansiyel etkiler açısından mutlaka bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirten İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, boşluğun yalnızca estetik mi yoksa fonksiyonel bir sorun mu olduğunun belirlenmesinin ardından doğru tedavi planlamasıyla başarılı sonuçlar alındığının altını çiziyor.

Diastema Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Tedavi sürecinde diastemanın nedeni, hastanın yaşı, çene ve diş yapısı ile estetik beklentileri göz önünde bulundurularak hareket edilirken; tedavi seçenekleri arasında ortodontik tedaviler (braket veya şeffaf plak kullanımı), kompozit rezin uygulamaları (bonding), porselen lamina gibi estetik çözümler ve bazı durumlarda cerrahi müdahaleler var. Özellikle gelişim çağındaki bireylerde tedavi planlaması için zamanlama en kritik nokta. 

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, düzenli diş hekimi kontrollerinin yalnızca diastema gibi kolayca fark edilebilen sorunların değil, fark edilmeden ilerleyebilecek birçok ağız ve diş sağlığı sorununun önlenmesinde de büyük önem taşıdığını söylüyor. 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ